Sud Evropske unije donio je odluku po kojoj će vlasnici web-sajtova koji podržavaju Facebook like dugme biti odgovorni za dijeljenje podataka o korisnicima,  a bez njihovog znanja i pristanka. Problem nastaje kada korisnici posjete neki web-sajt sa Facebook-ovim tasterom, bilo da na njega kliknu ili ne, pa je sud odlučio da im je potrebna zaštita.

Odluka ipak Facebook i druge kompanije sa sličnim funkcijama ne spriječava da nude svoje dugmadi, ali su web-sajtovi koji ih implementuju u obavezi da nabave pristanak korisnika prije nego podatke proslijede kompanijama.

Podaci se trenutno prosljeđuju prije nego korisnici dobiju priliku da taj proces zaustave, ali se čini da će web-sajtovi u budućnosti morati da like dugmadima pristupaju drugačije.

„Kao rezultat ovog slučaja, kompanije koje su ugradile ovo dugme na svoju web stranicu više se ne mogu da skrivaju iza Facebooka“, navodi Monique Goyens, iz Evropske organizacija potrošača.

Facebook je odluku prihvatio, te je iz kompanije moglo da se čuje da se sudska odluka već proučava, a kako bi se pronašao način da vlasnici web-sajtova uživaju u Facebook funkcijama, te da istovremeno poštuju i zakon.

Kompanija Facebook nedavno je platila kaznu od pet milijardi dolara, a upravo zbog toga što nije štitila podatke svojih korisnika, pa se pretpostavlja da će ovom problemu pristupiti tako da se što prije pronađe rješenje kojim bi se izbjegla nova kazna.

Eksperti ističu da novi zakon ne bi trebalo da utiče na popularnost like dugmeta, ali da bi trebalo da zaustavi praćenje online ponašanja korisnika, budući da je Facebook widget kompaniji omogućavao da prati i one korisnika koji nemaju Facebook profil, a nakon što posjete neki od web-sajtova koji podržava like dugme.

(IT mixer/PC Press)