Veliki san o kriptovaluti Pavela Durova za njegovu uslugu slanja poruka Telegram završava se građanskom nagodbom i plaća kaznu iznosu od 18,5 miliona dolara sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) i obećanjem da će vratiti više od 1,2 milijarde dolara koje su investitori uložili u njegov digitalni token TON.

 

Nagodba sa đavolom?

 

Nagodbom se završava višemesečna pravna bitka između kompanije i regulatornih organa. Oktobra 2019. godine SEC je podneo žalbu protiv Telegrama tvrdeći da je kompanija prikupila kapital prodajom 2,9 milijardi Grama za finansiranje svog poslovanja. U maju Telegram je objavio da gasi inicijativu TON.

„Novi i inovativni biznisi su dobrodošli da učestvuju na našim tržištima kapitala, ali to ne mogu učiniti kršeći zahtjeve za registracijom saveznih zakona o hartijama od vrednosti“, rekla je Kristina Littman, šefica SEC Enforcement Division’s Cyber Unit, u izjavi. „Ova nagodba zahtjeva da Telegram vrati sredstva investitorima, izriče značajnu kaznu i zahtjeva da Telegram obavijesti o budućim digitalnim ponudama.“

Argument regulatornog organa je da Telegram nije slijedio pravila. Da je radio sa regulatornim organom umesto što je pokrenuo ponudu tokena bez ikakvog nadzora, ishod bi mogao biti drugačiji, prema SEC-u.

 

(PCpress via TechCrunch)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.