Toyota obustavila rad u svim svojim fabrikama za montažu u Japanu zbog kvara u svom proizvodnom sistemu

 

Toyota je u jutros obustavila rad u 12 od svojih 14 montažnih pogona u Japanu. U početku pogoni u fabrici Mijata u prefekturi Fukuoka i Tojotina jedinica u Daihatsu fabrici u Kjotu nisu bili pogođeni tim problemom, ali je kasnije Tojota objavila i njihovo zatvaranje.

Pročitajte još: Volkswagen mijenja ime

Portparol kompanije rekao je AFP-u da proizvodne linije „nisu mogle da isporuče naručene dijelove zbog baga u sistemu„, prenosi TeleTrader.

Međutim, japanski automobilski gigant navodi kako ne vjeruje da je bag izazvan sajber napadom.

carVertical banner - sponsored

Kompanija još nije saopštila kada planira da ponovo pokrene rad ili koliko se očekuje da će proizvodnja biti izgubljena zbog obustave.

Ukupno, procjenjuje se da 14 fabrika čine oko trećinu Toyotine svjetske proizvodnje.

Suspenzija dolazi u nezgodno vrijeme jer se proizvodnja još oporavlja nakon niza problema. Kompanijino poslovanje je pogođeno prošle godine nakon što je jedan od njegovih dobavljača pogođen sajber napadom. Jednodnevni prekid izazvao je gubitak od oko 13.000 automobila.

Toyota je takođe u 2022. godini obustavila rad na nekim od svojih proizvodnih linija u Japanu zbog razbuktavanja korona virusa u kineskom ekonomskom središtu Šangaju.

„Zbog uticaja nestašice poluprovodnika, najavili smo revidirani plan proizvodnje za maj“, objavila je Toyota tada.

Toyota je pionir takozvanog proizvodnog sistema „just-in-time„, koji smanjuje troškove, ali može biti podložan problemima ako se poremete isporuke komponenti.

(IT mixer)