Izgleda da su Vlade širom svijeta odradile unosan posao kad je u pitanju CO2 jer su zaradile ogroman novac od uvedenih poreza kompanijama

 

Iako je posao u vezi sa emisijom CO2 postao unosan, on ipak donosi višestruke koristi svijetu.

Vlade širom svijeta naplatile su kompanijama rekordnih 95 milijardi dolara u 2022. godini za emisije CO2, izračunala je Svjetska banka (VB).

Kad je u pitanju 2021. godina prikupljeno je oko 84 milijarde dolara.

„Čak i u teškim vremenima za privredu, direktne mjere naplate ugljenika za smanjenje njegove emisije su prioritet za vlade. Ali da bismo pokrenuli promjene u potrebnom obimu, moramo značajno da poboljšamo cijene i pokrivenost“, kaže direktorka SB za klimatske promene Dženifer Sara.

Svjetska banka kaže da su novi mehanizmi za povećanje cijena i pokrivenosti potrebni za postizanje opšteg globalnog cilja da se smanji emisija stakleničkih gasova. Vlade širom svijeta su prihvatile globalne klimatsko – ekonomske modele koji ograničavaju količinu stakleničkih gasova koji se mogu ispustiti u atmosferu.

Osnaživanje alternativnih oblika energije će imati pozitivne efekte na privredu i okolinu, uključujući i smanjenje emisija stakleničkih gasova. Pored toga, vlade će koristiti sredstva koja su prikupljena od CO2 i uložiti ih u projekte obnovljive energije, koji bi mogli da koriste mala i srednja preduzeća.

 

Naplate emisije ugljenika

 

Trenutno postoje 73 instrumenta naplate za štetne emisije koje pokrivaju oko 23 odsto globalnih emisija CO2. U prvom izvještaju Svjetske banke, objavljenom u maju prošle godine, registrovano je 68.

Nekoliko zemalja naplaćuje emisije ugljenika kroz poreze ili sistem trgovačkih dozvola za emisiju ugljen-dioksida.

U 2017. godini, Visoka komisija za određivanje cijena ugljenika naznačila je da će cijene ugljenika morati da budu u rasponu od 50 do 100 dolara po toni do 2030. godine, kako bi temperatura Zemlje bila ispod dva stepena Celzijusa.

Do 1. aprila 2023. godine, raspon cijena preporučen za 2030. ili nešto viši naplaćivan je za manje od pet odsto globalnih emisija gasova staklene bašte, utvrdila je Svjetska banka.

Kada se uzme u obzir inflacija, raspon cijena bi trebalo da bude od 61 do 122 dolara po toni, napominju autori izvještaja Svjetske banke.