YouTube je pokrenuo još jednu akciju protiv blokatora reklama trećih strana na svojoj platformi u nastojanju da se uhvati u koštac s dugotrajnim problemom

 

Korisnici koji su uključili na YouTube-u  blokatore reklama navodno se suočavaju s novim problemom – video se automatski preskače do kraja. Ova mjera se temelji na globalnom suzbijanju koje je platforma za video strimovanje pokrenula prošle godine na aplikacije trećih strana i dodatke za pretraživače koji blokiraju oglase u video zapisima i krše uslove korištenja njenih API usluga.

U YouTube subreddit-u, korisnik SDHD4K je objavio kratak video klip sa naslovom: “Novi Youtube adblock čudno ponašanje – video automatski preskače do kraja”. Na snimku se može vidjeti da korišćenje blokatora reklama tjera video da automatski preskače do kraja, čime se zabranjuje korisniku da ga gleda.

Korisnik je takođe navodno pokušao da preskoči određene dijelove videa, ali se čini da se automatski premotava unaprijed do kraja. U istom subreddit-u, nekoliko korisnika je takođe istaklo još jedan problem – nedostatak zvuka.

Jedan korisnik je komentisao : “I ako zaobiđete to preskakanje, video se reprodukuje bez ikakvog zvuka. Nešto možete čuti samo kada pojačate ili stišate jačinu zvuka, ali čim pustite kontrolu jačine zvuka, zvuk se utišava.”

 

Borba protiv blokatora oglasa

 

Google-ova platforma za striming videa je u posljednjih nekoliko mjeseci snažno suzbila blokatore reklama. U maju 2023. godine, YouTube je lansirao 30-sekundne „nepreskočive oglase“ za svoju TV aplikaciju. U junu je uslijedio mali globalni eksperiment koji poziva gledaoce s omogućenim blokatorima oglasa da dozvole oglase na YouTube-u ili isprobaju YouTube Premium.

Nekoliko mjeseci kasnije, to se pretvorilo u „globalni napor“ koji preuzima blokatore oglasa koji krše njegove uslove korišćenja.

Iako platforma preuzima dio funkcija kao što su Super Chat i članstvo na kanalu, njen glavni izvor prihoda ostaju reklame – kojih se blokiraju oglasi trećih strana.