Sa izdatim Ubuntu 24.04 LTS možda planirate da nadogradite postojeću instalaciju Ubuntu-a na najnoviju verziju?

 

Nadogradnja na Ubuntu 24.04 LTS još uvijek nije zvanično omogućena, ni sa Ubuntu-a 23.10 ni sa 22.04 LTS. Ali to ne sprečava mnoge da samostalno nadograđujuju.

Pročitajte još: Ubuntu ima novi logotip

Čujete da je nova verzija Ubuntu-a dostupna i stabilna, ne želite da se bakćete sa svježom instalacijom, i ne želita da čekate da se pojavi obavještenje o “dostupnoj novoj verziji” na desktopu.

Zato odete na Google u potrazi za „kako to da uradite?“, saznate o komandi sudo do-release-upgrade -d, pokrećete je i idete dalje.

„Konačno izdanje je stabilno, pa bi nadogradnja, čak i sa -d zastavicom, trebalo da bude sigurna!“, kažete sami sebi.

Međutim, trenutno postoje ozbiljni problemi koji utiču na direktnu nadogradnju sa ranijih verzija.

Govorimo o problemima tipa “vaš sistem može postati nepovratno oštećen”.

Poteškoće proističu iz prelaska na Thunderbird snap (na instalacijama sa DEB paketom, nadogradnjom na 24.04 se zamjenjuje sa snap-om) i komplikovanog spleta Y2038 time_t (svi koji koriste svakodnevne izgradnje biće upoznati sa bolom koji su izazvali).

Kritične popravke su u toku, ali dok ne stignu i dok inženjeri Ubuntu-a ne budu u mogućnosti da ponovo testiraju direktnu nadogradnju kako bi potvrdili da rješavaju probleme (i ne uvode dalje probleme), zvanične nadogradnje neće biti omogućene i nadogradnje preko komandne linije se ne preporučuju.

Savet za sada je da zaboravite šta blogovi kažu – i da ne nadograđujete ni na koji način dok inženjeri Ubuntu-a ne daju odobrenje, prenosi OMG Ubuntu.