Kineski mediji su javili da su Zhao Weiguo-a, koji se prošle godine povukao s mjesta predsjednika Tsinghua Unigroup-a, vlasti odvele iz njegove kuće radi istrage

 

Kineska agencija za borbu protiv prevara optužila je za korupciju tajkuna Zhao Weiguo-a, bivšeg predsjednika kompanije Tsinghua Unigroup koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih čipova. Ključni igrači u sektoru prošle godine su pod istragom zbog korupcije nakon što je vlada uložila milijarde dolara u projekte koji su zastali ili propali.

U saopštenju, Centralna komisija za inspekciju discipline navodi da je Zhao Weiguo „uzeo državnu kompaniju kojom je upravljao kao svoj privatni feud“. Regulator kaže da je svojim rođacima i prijateljima davao profitabilne poslove i kupovao robu i usluge od kompanija kojima su upravljali njegovi saradnici po „cijenama znatno višim od tržišnih“.

Slučaj g. Zhao, dodaje se, predat je tužiocima koji će protiv njega podnijeti optužnicu, piše BBC.

 

Tsinghua Unigroup

 

Tsinghua Unigroup je nekada bio ogranak prestižnog univerziteta Tsinghua. Tokom protekle decenije, kompanija koju podržava država napravila je niz akvizicija i postala jedan od vodećih kineskih proizvođača čipova.

Unigroup posluje kroz nekoliko ključnih podružnica, uključujući Unisplendour Corporation Limited i Unigroup Guoxin Microelectronics Co, koje su obje javne kompanije kotirane na kineskim berzama. Kompanijine mogućnosti su proširene dodavanjem Spreadtrum Communications i RDA Microelectronics, kompanija za dizajn i razvoj čipova, i H3C, grupe za upravljanje digitalnom infrastrukturom i IT-om. U 2018. godini, Linxens sa sjedištem u Francuskoj pridružio se Unigroup porodici donoseći specijalizaciju svjetske klase u dizajnu i proizvodnji mikro-konektora za pametne kartice, RFID antene i umetke.

Portfelj inovacija kompanije uključuje prvi kineski 3D NAND čip, revolucionarnu XtackingTM tehnologiju i tehnologiju 3D integracije na nivou pločice. Mnogi procesi i proizvodi su zaslužili priznanje u industriji i sada imaju skoro 30.000 patenata, od kojih su više od 90 posto patenti pronalaska, što ih čini jednim od velikih inovativnih preduzeća u Kini.

Međutim, Tsinghua Unigroup je nagomilala dugove pod vođstvom gospodina Zhao-a i propustila je nekoliko plaćanja obveznica 2020. Kompanija je u julu prošle godine završila 20-mjesečno restrukturiranje. To ju je stavilo pod kontrolu konzorcijuma koji predvode dvije kompanije rizičnog kapitala koje podržava država.

Otprilike u to vrijeme, g. Zhao se povukao s mjesta predsjednika Tsinghua Unigroup-a. kineski mediji javili su da su ga vlasti odvele iz njegove kuće radi istrage. Nekoliko drugih vodećih ličnosti u kineskoj industriji poluprovodnika takođe je stavljeno pod istragu.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.