Anthropic planira da koristi najnoviji TPU v5e čipove „u velikom broju“ kako bi pomogao u obuci svog velikog jezičkog modela, nazvanog Claude

 

AI kompanija Anthropic planira da primijeni najnoviju generaciju Google Cloud TPU v5e čipova za upotrebu u svom Claude Large Language Modelu (LLM).

Kao dio ugovora, Anthropic sada koristi Google Cloud bezbjednosne usluge. Kompanije sarađuju od 2021. godine, kada je osnovan Anthropic.

„Ovo prošireno partnerstvo sa kompanijom Anthropic, izgrađeno na godinama zajedničkog rada, dovešće AI do većeg broja ljudi na siguran način i pruža još jedan primjer kako najinovativnija i najbrže rastuća AI startap preduzeća grade na Google Cloudu“ , rekao je Tomas Kurijan, izvršni direktor Google Cloud-a.

Anthropic je nedavno pristao da plati Google-u više od 3 milijarde dolara tokom četiri godine za korišćenje svojih usluga računarstva u oblaku. Dok je Google krajem 2022. godine kupio 10 posto udjela u Anthropic-u za 300 miliona dolara. Prošli mjesec, tehnološki div je uložio još 500 miliona dolara i obećao uložiti dodatnih 1,5 milijardi dolara za nepoznati udio.

Anthropic je izgradio jedan od najvećih klastera Google Kubernetes Engine (GKE) u sektoru vještačke inteligencije, koristi Google-ovu potpuno upravljanu bazu podataka AlloyDB kompatibilnu s PostgreSQL i Google-ovo skladište podataka BigQuery.

Međutim, kompanija nije samo korisnik Google Clouda, kao što je OpenAI s Microsoft Azureom. U septembru je rival Amazon rekao da će uložiti do 4 milijarde dolara u Anthropic i postati njegov primarni pružalac usluga u oblaku. Dvije kompanije su rekle da će takođe sarađivati ​​na razvoju budućih čipova Trainium i Inferentia.

Google, Microsoft, Amazon i ChatGPT programer OpenAI, između ostalih, žestoko se takmiče jedni sa drugima u generativnom AI sektoru.

(IT mixer)