Prije četiri godine japanski konglomerat Softbank preuzeo je ARM, britanskog proizvođača poluprovodnika koji je poznat po istoimenoj arhitekturi procesora koja se danas nalazi u širokoj upotrebi na mobilnim uređajima, a uskoro i na Apple računarima.

 

U posljednje vrijeme pojavile su se informacije da SoftBank razmatra prodaju ili izlazak ARM-a na berzu kako bi svježim kapitalom poboljšao finansijsku strukturu grupe.

SoftBank je ARM kupio za 32 milijarde dolara, a od 2016. do danas samo se povećao broj proizvoda koji koriste procesore na ARM arhitekturi.

Od sljedeće godine i sam Apple je najavio računare s ARM-om, a Microsoft već ima posebnu verziju Windows OS-a zvanu “Windows on ARM” za ARM procesore poput Qulacomm Snapdragona 8c ili 7c.

Nije poznato o kojim ciframa je riječ kada se govori o prodaji ARM-a. Od zainteresovanih kupaca trenutno se u javnom prostoru spominje samo Nvidia, poznata po proizvodnji grafičkih kartica.

Apple se takođe spominje u kontekstu kako bi preuzimanjem ARM-a Apple imao više kontrole nad razvojem MacOS-a za ARM. Međutim Apple navodno nije zainteresiran za takva kapitalna ulaganja. Vjerojatno iz razloga što ARM svoje intelektualno vlasništvo licencira velikom broju kompanija. Apple preferira da većinu svog IP-a drži unutar tvrtke.

A što se tiče ulaska Huawei u ovu računicu preuzimanjem ARM-a imao bi adut u “pregovorima” s američkom administracijom oko sankcija. Međutim, pokušaj takvog preuzimanja vjerojatno bi bio zaustavljen u samom početku od strane zapadnih, ali i japanskih regulatora.

(Ars Technica)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.