Habanje guma kod električnih automobila se najdramatičnije dešava pri ubrzanju, kočenju i oštrim skretanjima, ali čak i uz najkonzervativniju vožnju, zagađenje česticama je neizbježna posljedica korišćenja vozila

 

Vlasnici električnih automobila na Floridi bili su iznenađeni kada su otkrili veliko habanje guma i koje traju manje nego što su navikli kod vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

„Majami herald“ je razgovarao sa vlasnikom radionice za popravku električnih vozila koji im je rekao koliko često viđa vlasnike električnih automobila sa istrošenim gumama. U radionici Sweetwater, koja opslužuje 90 odsto električnih vozila, glavni mehaničar Džonatan Sančez rekao je da su gume najčešći problem sa kojim se kupci javljaju, bez obzira na model ili marku električnog vozila koje voze.

Naravno, „kilometraža“ guma može uveliko varirati, ali često se zamjena pneumatika vrši nakon samo 8.000 ili 11.000 kilometara, što je četvrtina ili petina kilometraže koju će automobili sa klasičnim motorima preći na jednom setu guma.

carVertical banner - sponsored

Nil Semel, vlasnik električnog Mercedesa EQS rekao je za Herald da voli svoje vozilo, ali da mu niko nije rekao da će gume trajati tako kratko.

Pa zašto se gume tako brzo istroše? To je zbog kombinacije velike snage i velike mase vozila. Individualni stil vožnje takođe igra značajnu ulogu. Električni automobili imaju veliki obrtni moment već od prvih obrtaja, pa se gume brže troše ukoliko se preteruje sa papučicom „gasa“.

Proizvođači guma su svjesni problema i rade na rješenjima specifičnima za električna vozila.

 

Uticaj na životnu sredinu

 

Automobili imaju i druge negativne uticaje na zdravlje okoline pored onoga što izlazi iz njihovih izduvnih cijevi.

Jedan od većih, iako manje poznatih problema je zagađenje guma, odnosno „čestice guma i njihovo habanje na putu“, u industrijskoj terminologiji.

Količina zagađenja guma koje se emituje po vozilu raste kako sve više električnih automobila kreće na put širom svijeta — njih oko 14 miliona ove godine , prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Električna vozila imaju tendenciju da budu znatno teža od automobila na gas ili hibrida zbog svojih većih i snažnijih baterija.

Gume odbacuju sitne čestice pri svakom okretanju. Habanje guma se najdramatičnije dešava pri brzom ubrzanju, kočenju i oštrim skretanjima, ali čak i uz najkonzervativniju vožnju, zagađenje česticama je neizbježna posljedica korišćenja automobila. I to je problem koji se može pogoršati kako vozači pređu na električna vozila.

Čestice guma su toksična kaša od mikroplastike, isparljivih organskih jedinjenja i drugih hemijskih aditiva koji ulaze u vazduh, tlo i vodu oko saobraćajnica. Guma, metali i druga jedinjenja koja silaze sa guma talože se duž puteva gdje ih kiša ispire u vodene tokove.

Manji komadići čestica guma zadržavaju se u vazduhu, gdje se mogu udahnuti, a najmanji dio ove čestice – poznat kao PM 2.5, jer svaka čestica prečnika 2.5 mikrometara ili manje – može direktno ući u krvotok. Studija iz 2017. procijenila je da je trošenje guma odgovorno za 5 do 10 posto okeanskog zagađenja mikroplastikom i 3 do 7 posto PM 2.5 zagađenja u vazduhu.

Jedna hemikalija koja se posebno tiče u gumama je 6 PPD, koja se dodaje gotovo svim gumama kako bi se spriječilo pucanje gume. Ali u okolini, 6 PPD reaguje sa ozonom i postaje 6 PPD-kinon, supstanca koja je povezana sa izumiranjem lososa na sjeverozapadu Pacifika. Studija iz 2022. godine potvrdila je da je jedinjenje smrtonosno i za kalifornijsku i potočnu pastrmku.

Dalja istraživanja su pokazala da se ova hemikalija apsorbuje u jestivim biljkama kao što je salata i da ima potencijal da se akumulira u njima. Studija u Južnoj Kini otkrila je i 6 PPD i 6 PPD-kinona u uzorcima ljudskog urina. Učinci hemikalije na ljudsko zdravlje još nisu shvaćeni, ali druge hemikalije pronađene u gumama su povezane s problemima u rasponu od iritacije kože preko respiratornih problema do oštećenja mozga.

(IT mixer)