Trogodišnja pravna bitka između Epic Games-a i Apple-a završila se 16. januara ove godine, nakon što je Vrhovni sud SAD donio „neočekivanu“ odluku

 

Vrhovni sud SAD odbio je da sasluša žalbe Epic Games-a i Apple-a u njihovoj enormno skupoj i dugotrajnoj pravnoj borbi oko Apple-ovih naknada za App Store – potez koji će vjerovatno frustrirati obe kompanije, ali ostavlja Epicu djelimičnu pobjedu.

Kako prenosi Rojters, sudije Vrhovnog suda nisu navele razlog za odbijanje da saslušaju žalbe.

 

Epic i Apple su godinama u ratu zbog Apple-ovog odbijanja da dozvoli programerima da zaobiđu njegovu App Store za preuzimanja i kupovine u aplikaciji na iPhone i iPad uređajima. Apple uzima navodno smanjenje od 30% svih kupovina izvršenih preko njegove prodavnice (kao i drugi vlasnici platformi kao što su Nintendo i Valve). Epic (koji je imao sličan slučaj protiv Google-a, sa više uspjeha) tvrdi da je ovo anti-tržišno i da krši antimonopolske zakone. Pravna bitka je dovela do toga da Fortnite nije bio dostupan na iOS uređajima od avgusta 2020. godine

Odbijanje Vrhovnog suda da se umiješa efektivno potvrđuje odluku američkog okružnog sudije Ivon Gonzales Rodžers iz 2021. godine, koju je potom 2023. potvrdio 9. okružni apelacioni sud SAD. Odlukom su odbačene tvrdnje Epic-a da se Apple ponašao kao ilegalni monopol, ali je odlučeno da je Apple prekršio zakon ne dozvoljavajući programerima da uključe veze za plaćanje na web-u izvan Apple-ovog ekosistema.

Omogućavanje programerima da zaobiđu App Store radi plaćanja moglo bi da košta Apple bogatstvo u prihodima. Bloomberg izvještava da se predviđa da će potrošnja u aplikacijama dostići 182 milijarde dolara u 2024. godini. Akcije Apple-a su pale za 2,6%.

Čak i ako to nije ubjedljiva pobjeda koju je Epic želio, omogućavanje programerima da ponude alternativne opcije za plaćanja u aplikaciji je važan korak u otvaranju iOS-a za veću konkurenciju. I to je samo početak — prakse Apple i Google prodavnica aplikacija suočavaju se sa značajnim antimonopolskim izazovima i u Evropskoj uniji.

 

Dugovanja Epic Games-a prema Apple-u

 

Međutim, nakon što je slučaj zaključen, sudija Ivon Gonzalez Rodžers je presudila da Epic Games duguje kompaniji Apple 73.404.326 dolara na ime pravnih troškova. Ovo je 10% smanjeno u odnosu na sve troškove „Apple-a“, ali nije i konačna svota.

Sudsko „Obavještenje o zahtjevu“ odredilo je 24. mart ove godine za saslušanje u vezi sa naknadom, „plus dodatnim iznosima koje Apple ima tokom ove parnice koja je u toku, prema odredbi o obeštećenju iz Ugovora o licenciranju programa za developere“.

Ovo obeštećenje proizlazi iz toga što je Epic Games prekršio sporazum za programere koji je imao sa kompanijom Apple kada je htio da implementira alternativni sistem plaćanja u avgustu 2020. godine.

 

Promjena Apple pravila nakon odluke

 

Prema pisanju CNBC, Apple je promijenio pravila svog App Store-a u SAD-u što je, čini se, konačni rezultat dugotrajnog antimonopolskog izazova Epic Games-a protiv Apple-a.

Apple će dopustiti proizvođačima aplikacija koji prodaju kupcima iz SAD-a da dodaju linkove i dugmad unutar svojih aplikacija koji korisnike vode na web mjesto gdje mogu unijeti podatke o svojoj kreditnoj kartici. Ovo je prije bilo zabranjeno. U prošlosti su Apple-ovi programeri morali da koriste Apple-ov sistem naplate za digitalnu robu kao što su novčići za igre – što zahtijeva smanjenje od 15% do 30% – i nisu mogli reći korisnicima da cijene mogu biti niže na webu.

Međutim, Apple sada zahtijeva da kompanije koje koriste vlastiti sistem naplate moraju ponuditi i Apple-ov – to ne može biti zamjena.

Apple je rekao da se programeri za iPhone i iPad moraju prijaviti za softverski alat kako bi ponudili link ili dugme. Apple će takođe da prikuplja proviziju, čak 27%, od aplikacija koje same upravljaju naplatom, prema sudskim podnescima od utorka i ažuriranim App Store smjernica.

Apple će takođe obavijestiti korisnike putem iskačućeg prozora o „rizicima koje preuzimaju kada napuste Apple ekosistem“, pozivajući se na tvrdnje kompanije da softver preuzet sa web-a može dovesti do prevara i prevare.

„Ići ćete na spoljnu web lokaciju. Apple nije odgovoran za privatnost i bezbjednost kupovina obavljenih na web-u“, navodi se u iskačućem prozoru, koji je Apple uključio u sudske podneske.

U e-poruci programerima u utorak, Apple je upozorio proizvođače aplikacija da bi implementacija sopstvenog sistema naplate mogla stvoriti logističke probleme.

„Apple takođe neće moći da pomogne kupcima u povraćaju novca, istoriji kupovine, upravljanju pretplatama i drugim problemima sa kojima se suočavaju prilikom kupovine digitalne robe i usluga. Vi ćete biti odgovorni za rješavanje takvih problema sa klijentima“, naveo je Apple u e-poruci.

Apple je takođe primijenio pravilo koje proizilazi iz odvojene grupne tužbe koja dozvoljava programerima iPhone aplikacija da svojim kupcima šalju e-poruke sa ponudama i alternativnim metodama kupovine, navodi se u sudskom podnesku.

(IT mixer)