Evropske policije namjeravaju uvesti u upotrebu DroneGun Tactical ‒ australijsko oružje protiv dronova, koje će im pomoći da eliminišu prijetnje nacionalne bezbjednosti

 

Direktor kompanije DroneShield saopštio je da je ugovor potpisan sa belgijskom policijom, a ona je raspisala i tender u ime ostalih nacionalnih policija EU. “Prema okvirnom sporazumu kompanije i EU, DroneGun Tactical će biti uveden u razne policijske jedinice širom EU”, stoji u saopštenju australijske kompanije.

Oružje radi na način da emituje signale antenom velike snage. Ti signali elektromagnetnim pulsom onesposobljavaju komande za kontrolu drona. Većina će dronova “napadnuta” tom tehnologijom da prekine let i pokuša da sleti.

Da dodamo, u junu će u EU stupiti na snagu novi propisi. Oni će da omoguće stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Uniji koji će sadržavati “visoke bezbjednosne standarde”. Po novim propisima, oni koji će upravljati dronom moraće da ima dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti. Ta dozvola će im omogućiti da njime upravljaju u EU.

U aprilu ove godine je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU. Pozvala je na regulisanje statusa bespilotnih letjelice u vazdušnom prostoru. Time bi se smanjili rizici u vazduhu, ali i na zemlji.

“Sve veći broj operacija bespilotnih letjelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja bezbjednosno pitanje i uopšte integracije vazdušnog prostora”, navodi se u mišljenju Agencije. Dodaje se da je zbog toga potrebna jasnija regulativa. U preporuke je uključeno i uspostavljanje zajedničkog informacijskog sistem za razmjenu podataka između operatora dronova. Oni će pomoći u “planiranju i izvođenju letova sigurno, jer će tako tačno znati gdje je i kada dronovima dozvoljeno letjeti”.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.