Projekat izdavanja kriptovalute Facebook libra okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra association, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

„Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo povjerenja u projekat“, dodao je Perez.

U septembru su izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na „nešto više od 100“, prenosi Seebiz.

Umjesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih dijelova svijeta.

Tako su kartičarske kuće Visa i Mastercard, internet trgovina eBay i kompanija za digitalno plaćanje Stripe krajem prošle nedelje objavile da odustaju od članstva u Libra association, a desetak dana ranije projekat je napustila i kompanija za digitalno plaćanje PejPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o prijetnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Možda ste propustili: Mračna strana Blockchaina

Tako su Francuska i Njemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umjesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi „globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom“, poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa.

Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomjeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.