Kompanija Amazon je koristila prinudne ili obmanjujuće dizajne korisničkog interfejsa poznate kao „tamni obrasci“ kako bi povećala pretplatu na Amazon Prime

 

Federalna trgovinska komisija tuži Amazon jer je navodno prevario kupce da se prijave za pretplatu na njegovu Prime uslugu i nepotrebno im otežava otkazivanje.

Amazon je prevario i zarobio ljude u ponavljajuće pretplate bez njihovog pristanka, ne samo da je frustrirao korisnike već ih je i koštao značajan novac”, rekla je predsjednica FTC-a Lina Kan u izjavi.

Kan je rekla da se Amazon bavio „manipulativnim taktikama“ i koristila prinudne ili obmanjujuće dizajne korisničkog interfejsa poznate kao „tamni obrasci“ kako bi povećala pretplatu na Amazon Prime.

Regulatorna agencija tvrdi da je dugogodišnja strategija uticala na milione kupaca.

Tužba podnesena 21. juna američkom Okružnom sudu za zapadni okrug Vašingtona poziva na „trajnu zabranu, restituciju, građanske kazne i druge pravedne olakšice“ za postupke Amazona. Navodi se da je kompanija za online maloprodaju i cloud prekršila Zakon o FTC-u i Zakon o vraćanju povjerenja kupaca na mreži.

 

Amazon odgovorio na tužbu

 

Amazon je ponudio oštro sročen odgovor na tužbu, za koju je rekao da je podnesena bez prethodne obavijesti kompaniji.

Tvrdnje FTC-a su lažne u pogledu činjenica i zakona. Istina je da kupci vole Prime, a dizajnom jasno i jednostavno stavljamo do znanja korisnicima da se prijave ili otkažu svoje članstvo u Prime. Kao i sa svim našim proizvodima i uslugama, stalno slušamo povratne informacije kupaca i tražimo načine da poboljšamo korisničko iskustvo i radujemo se što će činjenice postati jasne kako se ovaj slučaj bude odvijao”, rekao je potparol Amazona za GeekWire.

“Takođe smatramo da je zabrinjavajuće što je FTC najavio ovu tužbu bez prethodne najave, usred naših razgovora sa članovima osoblja FTC-a kako bismo obezbijedili da razumiju činjenice, kontekst i pravna pitanja, i prije nego što smo bili u mogućnosti da vodimo dijalog prije nego što su podnijeli tužbu“, nastavio je portparol. “Iako je izostanak tog normalnog angažmana na kursu izuzetno razočaravajući, radujemo se dokazivanju našeg slučaja na sudu.”

Prime članovi dobijaju besplatnu dostavu određenih artikala koji se prodaju preko Amazona, popuste na neke artikle Amazon Grocery, pristup filmovima i emisijama koje producira Amazon i druge pogodnosti.

Pod Kanovim vodstvom, FTC je zauzeo agresivniji stav u preduzimanju akcija protiv tehnoloških kompanija, uključujući tehnološke divove iz područja Sijetla Amazon i Microsoft.

Ovo je prvi put da je agencija podnijela tužbu protiv Amazona otkako je Kan postala predsjednik. U maju je Amazon pristao da plati više od 30 miliona dolara u odvojenim nagodbama za privatnost sa FTC-om, uključujući njegove Ring kamere i glasovnog asistenta Alex-u, uprkos tome što je osporio osnovne tvrdnje.

 

Kako Amazon obmanjuje potrošače?

 

FTC je opisao puteve za koje tvrdi da su doveli do nesaglasnog upisa u Amazon Prime uslugu, pretplatu koja košta 14,99 dolara mjesečno:

  • Potrošači su dobili više mogućnosti da se pretplate prilikom naručivanja.
  • Često je bilo teško pronaći opciju kupovine artikala bez pretplate.
  • Nije uvijek bilo jasno da je dugme za dovršetak transakcije rezultiralo pretplatom.
  • Bilo je teško pokrenuti otkazivanje, a kada je proces započeo, zahtijevao je klikanje na više stranica koje su nudile alternative otkazivanju.

„Primarna svrha procesa otkazivanja Prime nije bila da omogući pretplatnicima da otkažu, već da ih osujeti“, navodi se u tužbi.

Detaljna pokrivenost Amazona uključuje: E-trgovinu, AWS, Amazon Prime, Alexa-u, logistiku, uređaje i još mnogo toga.

(IT mixer)