Zbog Google-ovog alata za traženje posla EU provodi istragu jer postoje tvrdnje da tjera konkurente s tržišta.

Komesar za konkurenciju EU-a Margrethe Vestager upitala je da li je fer da je tehnološki gigant imao „takvu kontrolu nad uspjehom ili neuspjehom“ svojih rivala.

Google postavlja widget na vrh pretraživanja, zaobilazeći potrebu da se klikne na mjesta za traženje posla.

Dvadeset i tri stranice za traženje posla zatražile su prošlog mjeseca od Brisela da preduzme mjere.

Rekordnih pet milijardi dolara kazne za Facebook

Iako Google ne naplaćuje naknadu za svoj alat, konkurenti se boje da je taj potez plod sticanja tržišnog udjela prije nego što se unovči njegov poslovni model.

Gospođa Vestager zauzela je oštar stav protiv Googlea u prošlosti, izdavši novčane kazne u iznosu od 8,47 milijardi evra (9,40 milijardi dolara; 7,64 milijarde funti) u sličnim slučajevima.

„Sad razmatramo da li se ista stvar mogla dogoditi i sa ostalim dijelovima Google-ovog poslovanja – poput alata za traženje posla poznatog kao Google for Jobs“, rekla je Vestager na konferenciji u Berlinu u utorak.

Google je tvrdio da je promijenio alat nakon povratnih informacija iz Europe.

Izjavili su da su ponudili direktne veze do mjesta za posao treće strane i direktno povezale ponude za posao dostupne na jednoj web lokaciji.

Ranije ovog mjeseca, kompanija je najavila da će evropske korisnike svog operativnog sistema Android zatražiti da odaberu vlastiti zadani pretraživač od 2020. nakon kritika Europske komisije.

(IT mixer/BBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.