Huawei je objavio da je obnovio ugovor o unakrsnom licenciranju sa kompanijom Ericsson, zamjenjujući prethodni sporazum sklopljen 2016. godine

 

Huawei i Ericsson potpisali su dugoročni globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata koji pokriva patente bitne za širok raspon standarda kao što su 3GPP, ITU, IEEE i IETF standardi za 3G, 4G , i 5G mobilne tehnologije.

Ugovor pokriva međusobnu prodaju mrežne infrastrukture i potrošačkih uređaja, dajući objema stranama globalni pristup međusobnim patentiranim, standardizovanim tehnologijama.

„Oduševljeni smo što smo s Ericsson-om postigli dugoročni globalni ugovor o unakrsnom licenciranju„, rekao je Alan Fan, menadžer Huawei-jevog odjela za intelektualno vlasništvo. „Kao glavni učesnici standardnih bitnih patenata (SEP) za mobilnu komunikaciju, kompanije prepoznaju vrijednost međusobnog intelektualnog vlasništva, a ovaj sporazum stvara snažnije patentno okruženje. On pokazuje predanost obje strane da se intelektualno vlasništvo treba pravilno poštovati i zaštititi.“

Tokom proteklih 20 godina Huawei je dao veliki doprinos glavnim ICT standardima, uključujući one za mobilne, Wi-Fi i multimedijalne kodeke. U 2022. Huawei je bio na vrhu ljestvice podnosilaca zahtjeva Europske patentne kancelarije po broju podnesenih patentnih prijava, sa 4505 prijava.

„Naša predanost dijeljenju vodećih tehnoloških inovacija podstači će zdrav, održiv razvoj industrije i pružiti potrošačima robusnije proizvode i usluge“, dodao je Fan.

Huawei je i nosilac i implementator SEP-ova i nastoji da zauzme uravnotežen pristup licenciranju. Potpisivanjem ovog sporazuma daje i prima pristup ključnim tehnologijama. Fan je rekao: „Ovaj je sporazum rezultat intenzivnih razgovora koji su obezbjedili da se pošteno poštuju interesi i nosioci patenata i implementatora.“

 

EUIPO preispituje „suštinu“ patenata

 

EU je predložio novi postupak za licenciranje temeljnih patenata (SEP) koji Kancelariji Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) daje ovlašćenje pregleda ugovora i utvrđivanja stopa tantijema.

Prema EU-u, trenutnom procesu izdavanja dozvola nedostaje transparentnost i predvidljivost i pati od čestih sporova. Takođe daje prednost vlasnicima patenata i stavlja u nepovoljan položaj mala i srednja poduzeća koja pokušavaju pristupiti ključnim tehnologijama.

Prema predloženom okviru, EUIPO će preispitati „suštinu“ patenata i moći će da nametne obavezno licenciranje u slučajevima kada strane ne mogu da postignu sporazum.

Prijedlog je izazvao brojne rasprave, uključujući i američke stručnjake, koji ističu da će, ako bude usvojen, gotovo sigurno uticati na licenciranje patenata u SAD-u.

Huawei kaže da je pored ugovora sa Ericsson-om sklopio još oko 200 ugovora o unakrsnom licenciranju i očekuje da će ih postići više u nadolazećoj godini.

(IT mixer)