Ako vaš trenutni Windows 10 PC ispunjava sve potrebne zahtjeve za nadogradnju, zašto izdvajati novac za potpuno novu mašinu kada je Windows 11 besplatan?

 

Microsoft nudi nekoliko različitih načina da ažurirate svoj operativni sistem Windows 10 na Windows 11.

Ako niste sto posto sigurni na trajnu promjenu možete isprobati Windows 11 na 90 dana. Za trajnu nadogradnju postoji pomoćnik za instalaciju, alat za kreiranje medija ili ISO datoteka dostupna za preuzimanje.

 

Kompatibilnost Windows 10 za nadogradnju

 

Da biste postigli kompatibilnost, vašem računaru je potrebna podrška za Trusted Platform Module (TPM) 2.0 i omogućeno bezbjedno pokretanje u BIOS-u. Ograničenje TPM-a je posebno teško jer može da izbaci mnoge starije Windows 10 računare iz moguće nadogradnje.

Prije negoli pokušate da preuzmete i instalirate besplatnu nadogradnju, prvo se uvjerite da je vaš trenutni Windows 10 PC kompatibilan. Najbolji način da to uradite je da pokrenete Microsoft-ov alat za provjeru zdravlja računara. Ako program već nije nasilno instaliran na vaš računar, možete otići na stranicu sa specifikacijama za Windows 11 da vidite sve sistemske zahtjeve i preuzmete alat.

Provjerite kompatibilnost

Pomičite se prema dolje do dna ekrana dok ne vidite odjeljak Provjeri kompatibilnost.  Kliknite na vezu Preuzmi aplikaciju za provjeru zdravlja računara i instalirajte program. Kliknite na dugme Provjeri sada unutar aplikacije da vidite da li ste kvalifikovani. Ako je vaš računar kompatibilan, poruka će vam reći da vaš računar ispunjava zahtjeve sistema Windows 11.

Windows 11 je već neko vrijeme dostupan kao ažuriranje na kompatibilnim Windows 10 sistemima. Vaš sljedeći korak trebalo bi da bude provjera da li je ažuriranje već dostupno na vašem računaru. U operativnom sistemu Windows 10 idite na Podešavanja > Ažuriranje i bezbjednost > Windows Update i kliknite na dugme Provjeri ažuriranja. Ako je Windows 11 dostupan, onda se može instalirati kao ažuriranje.

 

Pomoćnik za instalaciju

 

Ako se Windows 11 ne prikazuje kao ažuriranje na vašem računaru, i dalje ga možete instalirati putem Microsoft-ovog Windows 11 Installation Assistant. Dođite do stranice Preuzmi Windows 11 i kliknite na dugme Preuzmi odmah ispod odjeljka Windows 11 Installation Assistant, a zatim pokrenite datoteku Windows11InstallationAssistant.exe.

Windows 11 Installation Assistant

Kliknite na dugme Prihvati i instaliraj i vaš računar sa Windows 10 će biti nadograđen na Windows 11. Trebalo bi da budete u mogućnosti da koristite svoj računar tokom preuzimanja i instalacije. Kada se proces završi, potrebno je da ponovo pokrenete računar. Možete odmah ponovo pokrenuti ili pričekati da se završi tajmer od 30 minuta kako biste mogli sačuvati rad koji ste započeli.

 

Alat za kreiranje medija

 

Druga opcija je da koristite Microsoft-ov Media Creation Tool, program koji vam omogućava da kreirate instalacioni medij za novi OS. Ovo je zgodan metod ne samo za ažuriranje vašeg trenutnog računara, već i za postavljanje potrebnih medija za ažuriranje drugih računara.

Windows 11 instalacioni medij

Na stranici Preuzmi Windows 11 kliknite na dugme Preuzmi odmah u odeljku Kreiraj Windows 11 instalacioni medij. Pokrenite preuzetu datoteku MediaCreationTool.exe , zatim prihvatite uslove licenciranja, potvrdite svoj jezik i odaberite izdanje Windows-a koje želite da instalirate. Zatim možete odabrati kopiranje instalacionih datoteka na USB disk ili generisanje ISO datoteke i snimanje na disk.

Ako idete putem USB-a, uvjerite se da imate fleš disk s najmanje 8 GB prostora za skladištenje priključen na vaš PC. Alat zatim preuzima potrebne datoteke za instalaciju Windows 11 i kopira ih na USB disk. Nakon što se ovaj proces završi, otvorite disk jedinicu i dvaput kliknite na datoteku setup.exe da biste pokrenuli nadogradnju.

Ako umjesto toga odlučite da generišete ISO datoteku, odaberite lokaciju za preuzimanje, a zatim dvaput kliknite na datoteku u File Exploreru. Zatim morate dvaput kliknuti na datoteku setup.exe.

 

Nadogradnja nepodržanog računara na Windows 11

 

Računari koji zvanično nisu podržani Microsoft omogućuje kod njih nadogradnju na Windowse 11 zaobilaznim putevima bez osiguranih ažuriranja i daljnje tehničke podrške.

Microsoft je upozorio da nepodržani računari kod takvih nadogradnji neće doći do dobijanja budućih ažuriranja i podrške, ali mnogi korisnici redovno navode kako kod takvih uređaja nisu imali nikakvih problema sa instalacijom Windows 11 OS.

Pošto se ovdje najčešće radi o računarima kojima možda jedna njihova stavka ne odgovara minimalnim specifikacijama za Windows 11 (uglavnom je to nedostatak TPM 2.0 modula ili korišćenje 7. generacije Intelovih procesora itd.), korisnici se u pravilu odlučuju na nadogradnju. To je iz razloga što imaju računare koji imaju dovoljno moćne specifikacije i mogu Windows 11 da pokreću bez problema pa se često odlučuju na njihovu instalaciju putem Rufusa.

Rufus je pomoćni softver koji pomaže korisnicima da kreiraju ili formatiraju USB fleš diskove za pokretanje. Rufus se koristi kada vam je potreban USB instalacioni medij sa ISO-a za pokretanje, koji uključuje Linux, UEFI i Windows, za instalaciju na PC bez ikakvog operativnog sistema.

 

Kako koristiti Rufus za instaliranje Windows 11?

 

Da biste smanjili mogućnost da se zaglavite u procesu kreiranja USB-a za pokretanje s Rufusom, upoznajte četiri osnovna zahtjeva i pripremite se za njih unaprijed.

1. Prazan USB stick, fleš disk

Kada se završi proces instalacije Rufus uslužnog programa, korisnicima će sada trebati prazan fleš disk za snimanje ISO slike. Provjerite je li USB uređaj koji koristite prazan. Formatirajte disk prije prelaska na sljedeći korak.

2. Preuzmite Windows 11 ISO sliku

Na internetu je dostupno više datoteka za Windows 11, tako da je preuzimanje prilično jednostavno. Sve što trebate učiniti je otvoriti internet i potražiti Windows 11 ISO slike. Obavezno preuzmite datoteku s renomirane web stranice kako biste bili sigurni da datoteka nije oštećena.

3. Preuzmite i instalirajte Rufus na svoj PC

Ako želite da preuzmete i instalirate Windows 11 uz pomoć Rufusa, onda morate preuzeti i instalirati Rufus uslužni program na svoj PC. Kada preuzimate Rufus, ako se od vas zatraži da preuzmete ažuriranje, obavezno to učinite.

4. Narežite ISO sliku na USB disk u Rufusu

Pokrenite aplikaciju Rufus i odaberite USB fleš disk koji želite da koristite ispod uređaja. Kliknite na dugme Odaberi na desnoj strani aplikacije. Ovo će otvoriti novi prozor u kojem trebate odabrati Windows 11 ISO datoteku koju ste preuzeli s interneta.

Potpuni vodič za kreiranje i instaliranje Windows 11 sa Rufusom

Potpuni vodič za kreiranje i instaliranje Windows 11 sa Rufusom:

  • Korak 1. Idite na treću opciju dostupnu u Rufus uslužnom programu pod nazivom „Opcija slike„. U padajućem meniju odaberite Standardna Windows instalacija. Idite na opciju particije i odaberite GPT. Kliknite na oznaku volumena i upišite naziv USB diska kako želite.
  • Korak 2. Zadržite sve ostale opcije kakve jesu i kliknite na dugme Start. Na ekranu ćete videti upozorenje koje kaže da će svi podaci na fleš disku biti izbrisani. Zato obavezno kliknite na dugme OK.
  • Korak 3. Sačekajte da se kreira USB disk. Možete provjeriti u odjeljku Status da budete ažurirani o tome koliko je instalacija završena.
  • Korak 4. Kada se USB disk završi, umetnite USB disk u računar na koji želite da instalirate OS i ponovo pokrenite sistem. Ovo će pokrenuti proces instalacije. Nastavite dalje i vaš OS će biti instaliran za vrlo kratko vrijeme.

(IT mixer)