Računari sa Windows 10 operativnim sistemom mogli bi ostati funkcionalni godinama nakon prelaska na ChromeOS

 

Google će dozvoliti preduzećima da instaliraju ChromeOS sa automatskim ažuriranjem na Windows uređaje, potencijalno sprečavajući milione računara da odu na deponije nakon što Microsoft prekine podršku za Windows 10 sledeće godine, saopštila je matična kompanija Alphabet.

Kompanija je saopštila da će ChromeOS Flex nastaviti da dobija redovna bezbednosna ažuriranja i funkcije kao što je šifrovanje podataka, omogućavajući korisnicima da nastave da koriste svoje Windows 10 sisteme.

Microsoft je rekao da će njegov Windows 10 dostići kraj podrške 14. oktobra 2025. godine i da više neće pružati redovna bezbjednosna ažuriranja, ispravke grešaka ili tehničku podršku. Zamolio je korisnike da pređu na Windows 11 ili istraže druge opcije.

Ukidanjem podrške za Windows 10 moglo bi poslati oko 240 miliona računara na otpad, jer bi potražnja za uređajima bez bezbjednosnih ažuriranja mogla biti mala. Ipak, mnogi računari sa Windows 10 mogli bi ostati funkcionalni godinama nakon prestanka podrške za OS.

ChromeOS je znatno manje popularan od drugih operativnih sistema. U januaru 2024. držao je 1,8% udjela na svjetskom tržištu desktop OS-a, daleko iza udjela Windowsa od oko 73%, prema podacima istraživačke firme Statcounter.

ChromeOS se bori sa širom prilagodljivošću zbog svoje nekompatibilnosti sa zastarjelim Windows aplikacijama i paketima za produktivnost koje koriste kompanije.

Google je rekao da će ChromeOS omogućiti korisnicima da strimuju naslijeđene Windows i produktivne aplikacije, što će im pomoći da ih isporuče na uređaje pokretanjem aplikacija u data centru.

 

Šta je ChromeOS?

 

Iako Microsoft još nije prekinuo podršku za Windows 10, morate razumjeti šta je ChromeOS uređaj i šta može, a šta ne može. Windows računari su odlični za opšte namjene, ali mogu biti previše komplikovani za one koji žele jednostavan uređaj koji zahtijeva malo ili nimalo održavanja.

ChromeOS uređaj se gotovo u potpunosti oslanja na web-bazirane aplikacije. To je značajan dio korisničkog iskustva u odnosu na Windows. Obično je Chromebook prva stvar kojoj se većina obraća kao najbolji primjer ChromeOS-a. Oni su brzi, efikasni laptopi zasnovani na webu napravljeni za jednostavnost i svakodnevnog korisnika.

Još jedna prednost ChromeOS-a je ta što je većina novih Chromebook-a kompatibilna sa Google Play prodavnicom, a mnoge od vaših omiljenih Android aplikacija za pametne telefone mogu se instalirati.

Istovremeno, svi Chromebook računari se automatski ažuriraju u pozadini i ne dobijaju tipične viruse sa kojima se suočavaju Windows računari. To ne znači da je ChromeOS imun na druge infekcije, uključujući zlonamjerni softver. Ipak, nema iste bezbjednosne prijetnje ili probleme sa kojima se Windows svakodnevno suočava. Jednostavnost, pristupačne cijene i povećana bezbjednost razlozi su da razmislite o ChromeOS.

To takođe znači da vaši ChromeOS uređaji neće imati isti puni raspon mogućnosti kao vaš Windows 10. Moraćete malo da se potrudite (učite) kada prelazite sa jednog glavnog operativnog sistema na drugi. Uzmite, na primjer, sve one programe samo za Windows koje ste navikli da koristite. Moraćete pronaći ekvivalent za ChromeOS, jer oni prema zadatim postavkama ne rade na Chromebook-u. Međutim, neki programi imaju web aplikacije ili verzije dostupne u Chrome web trgovini, tako da ćete morati da provjerite kako funkcioniše svaki program koji želite koristiti prije nego što se prebacite.

(IT mixer)