EPS je rekao da ovaj incidet nije izuzetak i da se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i svijeta

 

Dogodio se hakerski napad kripto tipa na EPS, a kompanija je danas saopštila da se oporavlja i da su sistem i podaci ostali bezbjedni.

EPS tvrdi da hakerski napad ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdijevanje električnom energijom, i da su se nesmetano odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza.

EPS je preduzeo sve zaštitne mjere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbjednosti podataka, ističe se u saopštenju.

„Iz bezbjednosnih razloga IT sistemi su stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan. Apelujemo na strpljenje korisnika portala Uvid u račun, jer je usljed preduzetih zaštitnih mjera otežan rad portala“, navodi se u saopštenju kompanije.

Iz EPS-a kažu i da su o hakerskom napadu obavješteni nadležni državni organi koji preuzimaju mjere iz svoje nadležnosti.

EPS je saopštio da ovaj incidet nije izuzetak i da se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i svijeta, pa se tako u sličnoj situaciji našle nedavno i Slovenačke elektrane.

Podsjetimo se samo da se prije dvije godine desio hakerski napad na novosadsku „Informatiku“, koji je uticao je da budu kriptovani serveri gradske uprave Novog Sada i nekoliko drugih javnih službi. Nisu funkcionisale gradske kamere, a zaposleni nisu mogli pristupiti svojim mejlovima.

Tada je postavljen zahtjev za otkupninom, a da li se takvo nešto desilo i u napadu na EPS, kompanija nije saopštila.