Qualcomm je predstavio svoj najnoviji vodeći 5G modem, X80, dizajniran da kombinuje 5G mogućnosti velike brzine sa veštačkom inteligencijom (AI) i širom podrškom za satelitsko povezivanje. Pozicioniran kao sedma generacija 5G modema za pametne telefone, uređaje proširene stvarnosti (XR), računare, vozila i industrijske IoT uređaje, X80 uključuje namjenski AI procesor.

Snapdragon X80 se ističe svojim namjenskim 5G AI procesorom koji sadrži tenzorski akcelerator, obećavajući poboljšane brzine prenosa podataka, pokrivenost i energetsku efikasnost, zajedno sa smanjenom latencijom. Integrisani 5G AI Suite Gen 3 donosi poboljšanja vještačke inteligencije, doprinoseći poboljšanoj pokrivenosti i preciznosti lokacije. Qualcomm tvrdi da je potrošnja energije smanjena za 10% kada je povezana na mmWave mreže i 30% poboljšanje u preciznosti lokacije.

 

Pametni telefoni sa mogućnošću satelitskog povezivanja!?

 

Značajno je da je X80 pionirski 5G modem sa potpuno integrisanom podrškom za uskopojasne (NB) do vanzemaljske mreže (NTN) satelitske komunikacije. Ovaj proboj implicira da bi nadolazeći vodeći pametni telefoni mogli ponuditi satelitsko povezivanje, s očekivanim lansiranjem kasnije ove godine.

X80 modem postiže vršne brzine preuzimanja od 10 Gbps i teorijske brzine upload-a od 3,5 Gbps, podržavajući i 5G mmWave (agregacija 10 nosilaca) i frekvencije ispod 6 GHz (agregacija 5 nosilaca). Dodatno, X80 uvodi antensku arhitekturu sa 6 prijemnika i prvi je 5G modem sa 6x agregacijom nosioca za downlink i proširenjem mmWave opsega zasnovanim na AI. Koristeći QTM565 mmWave antenu, X80 se nadograđuje na tehnologiju Snapdragon X75 modema.

 

Prvi uređaji sa X80 5G modemom će se pojaviti u drugoj polovini 2024. godine

 

Trenutno u fazi uzorkovanja sa partnerskim OEM proizvođačima, Qualcomm predviđa da će komercijalni uređaji sa X80 5G modemom doći na tržište u drugoj polovini 2024.

U tandemu sa najavom X80, Qualcomm je takođe otkrio svoj FastConnect 7900 sistem mobilnog povezivanja, revolucionarni 6nm čip koji integriše Wi-Fi, Bluetooth i Ultra Wideband konekciju. Ovo je prvi slučaj kombinovanja ovih opcija povezivanja u jednom čipu. Podržavajući Wi-Fi 7 sa maksimalnim brzinama do 5,8 Gbps i Bluetooth 5.4 sa prostornim zvukom i podrškom za ANT+, FastConnect 7900 donosi napredne mogućnosti.

Modul uključuje poboljšanja AI, optimizirajući latenciju i potrošnju energije za specifične slučajeve upotrebe i okruženja. Qualcomm tvrdi da je potrošnja energije smanjena za 40% u poređenju sa svojim prethodnikom, FastConnect 7800 modulom.

Nadalje, FastConnect 7900 uvodi funkcije poput Wi-Fi raspona za svijest o blizini, zvuk Bluetooth kanala i podršku za proširenu osobnu mrežnu tehnologiju (XPAN) i Snapdragon Seamless. Ovo omogućava neometano povezivanje više uređaja preko različitih operativnih sistema uz inteligentno prebacivanje zvuka i proksimalno otkrivanje uređaja.

Komercijalno lansiranje Qualcomm FastConnect 7900 planirano je za drugu polovinu 2024. godine, obećavajući novu eru integriranih rješenja za povezivanje.

(IT mixer)