Tinder-ov novi proces verifikacije tražiće od vas da pošaljete video selfi i fotografiju obrasca lične karte koju je izdao državni organ, kao što je vaša vozačka dozvola ili pasoš.

 

Tinder je odlučio da poboljša svoj proces verifikacije. Da biste dobili plavu kvačicu na svom profilu, moraćete da učitate sliku bilo kojeg državnog ličnog dokumenta sa fotografijom, kao što je vozačka dozvola ili pasoš, pored vašeg videa, objavio je gigant aplikacije za upoznavanje.

Potvrda je važna funkcija za upoznavanje na mreži koja vam daje do znanja da se podudaraju s onim za koga kažu da jesu, prenosi CNET.

Tinder je uveo foto verifikaciju 2020. godine, a trenutno sve što vam treba za verifikaciju je video vašeg lica. Tinder se nada da će prošireni proces verifikacije korisnicima pružiti više mira prilikom upoznavanja. Postoje neki faktori koje treba uzeti u obzir prije nego što učestvujete.

 

Šta bi trebalo znati o novom procesu verifikacije

 

Uz novu opciju potvrde lične karte, Tinder će da uskladi vašu fotografiju na ličnom dokumentu sa slikama na vašem profilu. Takođe će pogledati rođendan na vašoj identifikaciji kako bi potvrdio da imate najmanje 18 godina, tj. da li je vaša navedena starost tačna. Tinder koristi softver za prepoznavanje lica na vašem video selfiju u sličnu svrhu: da potvrdi da ste čovjek i osoba na fotografijama vašeg profila.

Ako želite potvrditi svoj nalog, ali ne želite učitati svoj ID, još uvijek možete da otpremite video selfija radi provjere. Umjesto da dobijete kvačicu, Tinder će vam dati novu, plavu ikonu kamere. Ako učitate samo svoju ličnu kartu, dobićete bedž za potvrdu lične karte na svom profilu. Jedini način da dobijete kvačicu je da pošaljete video i ID. Takođe možete potpuno odustati od verifikacije.

Tinder očekuje da će do ljeta u potpunosti predstaviti svoju obnovljenu verifikaciju profila za američke korisnike. Korisnici u Brazilu i Velikoj Britaniji mogli bi ga dobiti ranije – do proljeća, navodi se u saopštenju za javnost.

Za sada se još uvijek možete prijaviti na verifikaciju pomoću video zapisa vašeg lica. Idite na svoj profil, dodirnite sivu/zasivljenu kvačicu pored svog imena, dodirnite Provjeri, dodirnite Nastavi i slijedite uputstva da snimite svoj video.

 

Da li se time ugrožava sigurnost?

 

Učitavanje vaših ličnih dokumenata koje izdaje državni organ na mreži se obično ne preporučuje, jer sajber kriminalci mogu da hakuju baze podataka u oblaku i potencijalno da ukradu vaš identitet, navodi sigurnosna kompanija Aura.

Postoje slučajevi kada je to neophodno za banke, vladine agencije, poslodavce, osiguranja… Aplikacije za upoznavanje su nešto drugo. Uvijek je najbolje procijeniti rizik prilikom dijeljenja vaših ličnih podataka kada to nije apsolutno neophodno.

Učitavanje vašeg ID-a u aplikacije za upoznavanje ima prednosti i nedostatke. S jedne strane, kada korisnici iskoriste prednosti alata za verifikaciju, to olakšava drugima u aplikaciji da uoče lažne naloge i prevarante. Može vam pomoći da imate malo mira dok se upoznajete sa nepoznatima. Znate da je osoba kojoj šaljete poruke onakva kakva je na njenom profilu. To je svakako Tinderov argument zašto uvodi ove promjene.

Sa druge strane, zagovornici digitalne privatnosti upozoravaju na dijeljenje ove vrste ličnih podataka na web stranice i platforme koje ih možda ne mogu zaštititi. Aplikacije za upoznavanje već su mete sajber kriminalaca jer skladište ogromne količine ličnih podataka. Iako kompanije mogu dati sve od sebe, to nikada nije garancija da informacije koje dijelite neće biti ugrožene.

(IT mixer)