Ugovor Reddit-a sa Google-om u vlasništvu Alphabeta vrijedi oko 60 miliona dolara godišnje, prema jednom od izvora

 

Platforma društvenih medija Reddit sklopila je ugovor sa Google-om da svoj sadržaj učini dostupnim za obuku modela vještačke inteligencije giganta pretraživača, rekle su tri osobe upoznate s tim.

Reddit će Google-u da omogući sadržaj, koji su generisali ili podijelili korisnici iskoristi za uvježbavanje svojih velikih jezičnih modela (LLM) i drugih izdanaka vkeštačke inteligencije.

Dogovor naglašava kako Reddit, koji se priprema za lansiranje na berzi visokog profila, nastoji generisati nove prihode usred žestoke konkurencije za dolare za oglašavanje poput TikToka i Facebook-a.

Reddit i Google su odbili komentirati.

Bloomberg je ranije izvijestio o Reddit-ovom ugovoru o sadržaju bez imenovanja kupca.

Prošle godine, Reddit je rekao da će kompanijama naplaćivati ​​pristup svom aplikacijskom programskom interfejsu (API) – načinu na koji distribuira svoj sadržaj. Ugovor s Google-om je njegov prvi prijavljeni ugovor sa velikom AI kompanijom.

Reddit sa sjedištem u San Francisku, koji gleda na kretanje dionica više od tri godine, priprema se da ove sedmice objavi svoju inicijalnu javnu ponudu, koja će potencijalnim investitorima IPO-a po prvi put iznijeti svoje financijske podatke.

Lansiranje kompanije Reditt na berzi označilo bi prvu IPO velike društvene medijske kompanije otkako je Pinterest plasirao svoje dionice 2019. godine.

Proizvođači AI modela bili su zauzeti sklapanjem ugovora s vlasnicima sadržaja posljednjih mjeseci, s ciljem da diverzifikuju svoje podatke o obuci izvan velikih tragova interneta. Ta praksa je puna potencijalnih problema sa autorskim pravima jer su mnogi kreatori sadržaja tvrdili da je njihov sadržaj korišćen bez dozvole.

Rojters je prije izvijestio da Reditt namjerava ponuditi 10% svojih dionica. Njegova je vrijednost u posljednjoj rundi prikupljanja novca u 2021. godini procijenjena na 10 milijardi dolara.

(IT mixer)