Netflixovazabrana dijeljenja lozinke izgleda da je ipak dobra stvar i da se isplatila

 

Iako su se mnogi plašili da će „zabrana dijeljenja lozinke“ biti loša za Netflix, čini se da je upravo suprotno. Netflix je zabilježio značajan porast zarade i prihoda od prodaje sadržaja, što je zaista impresivno. 

Popularni striming servis objavio je svoje poslovne rezultate i profit od početka ove godine do 31. marta 2023. godine. Oni su zaista iznenađujući za sve nas i više nego dobri za Netflix. Može se slobodno reći da se „zabrana deljenja lozinke“ ili nemogućnost dijeljenja zaista „isplatila“.

Netflix zabilježio 1,75 miliona novih korisnika (pretplatnika), što se svakako može pripisati „zabranama“ koje se tiču nemogućnosti dijeljenja lozinki.

Iako je ova odluka, kada je prvi put pomenuta prije otprilike godinu dana, mnoge bacila u „očajanje”, čini se da je proces prilagođavanja prošao. Netflix je postepeno započeo proces implementacije novog sistema naplate, odnosno korišćenja svojih usluga.

Pored novog načina (nemogućnosti dijeljenja) korišćenja lozinki, Netflix je pojeftinio i svoje usluge. Dakle, sada ta osnovna usluga košta (otprilike) 5 dolara, što se svakako pokazalo kao dobar i „mudar“ korak.

Dok konkurenti kao što je HBO Max i dalje dozvoljavaju dijeljenje lozinki, sa do pet različitih (korisničkih) profila, samo je pitanje vremena kada će to postati moguće.

Ukratko, Netflix je zaista bio uspješan u posljednje vrijeme. Njihov „zabranjeni“ način korišćenja lozinke i pojeftinjenje usluga učinili su ih još atraktivnijim za korisnike. Ukupni poslovni rezultati Netflix-a zaista su impresivni – zarada je porasla za 4%, a prihod od prodaje sadržaja za oko 80%.

Dakle, već sada možemo zaključiti i reći da će prvi kvartal biti više nego zadovoljavajući za ovu striming platformu. Ali pošto je cijela priča tek počela, pravi rezultati (finansijska dobit) videće se u trećem kvartalu, kada će ceo proces biti sproveden i završen u potpunosti.

 

Novi način poslovanja i u našem regionu

 

U posljednje vreme, Netflix se u potpunosti promijenio i obogatio svoj portfolio usluga. Oni su počeli da se fokusiraju na svoje originalne sadržaje, kao i na povezivanje sa drugim striming servisima. U kombinaciji sa njihovim poslovnim rezultatima i „zabranom dijeljenja lozinke“, Netflix je postigao značajan uspjeh.

Iako se Netflix-ov način poslovanja dobro iskazao na američkom tržištu, cilj kompanije je da takav model proširi i na ostala tržišta širom svijeta. Netflix će prvo proširiti uslugu u Kanadi i Španiji, a zatim će postepeno imati prisutnost na svjetskom tržištu. U julu će se početi sa lansiranjem u naš region, pa ćemo tek u septembru znati da li će kompanija imati isto takav uspjeh.

Netflix je svojevremeno bio jedan od prvih kompanija koja je pokrenula DVD servis. Njihova usluga je omogućila ljudima da iznajme DVD naslove, što je bilo slično odlasku u videoteku. DVD naslovi su bili dostavljeni na kućnu adresu, bez dodatne naknade.

Međutim, poslednji DVD naslovi će biti dostavljeni korisnicima 29. septembra, nakon čega će DVD posao biti u potpunosti napušten. Umjesto toga, Netflix će se prebaciti potpuno na model striminga.

(IT mixer)