Google na Vrhovnom sudu treba da dokaže da Android ne krši autorska prava

 

Google dobija još jednu šansu da odbaci Oracle-ove tvrdnje o autorskim pravima na Android. Vrhovni sud SAD-a složio se da će čuti Google-ovu žalbu na osnovu presude saveznog apelacionog suda po kojoj je Android prekršio Oracle autorska prava koristeći Java kod bez licence. Žalba će se također baviti odlukom iz 2014. godine da se programski kod može zaštititi autorskim pravima. Odluka se očekuje do jula.

Ovo nije prvi put da se Vrhovni sud bavio tim problemom. U 2015. godini sud je odbio saslušati žalbu na odluku iz 2014. godine i problem je vratio nižem sudu.

Pročitajte još: Microsoft pobijedio Amazon u trci za Pentagonov ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

U izjavama Vrhovnom sudu Oracle je tvrdio da je Googleova upotreba Java isječaka bila „epitet kršenja autorskih prava“ i učinila „nezamislivu štetu na tržištu“. Google je, ne iznenađujuće, drugačije shvatio. Vlasnik najpopularnijeg svjetskog pretraživača, Google, je rekao da Oracle želi „ništa drugo do potpune kontrole“ nad razvojnom zajednicom Jave, uprkos tome što je „slobodna i otvorena“. Pravni šef Kent Walker nadao se da će sud shvatiti „važnost interoperabilnosti softvera“ i osigurao da programeri mogu pisati aplikacije na više platformi, a da nisu „zaključani u softveru jedne kompanije“.

 

Novčana kazna nije tolika briga koliko presedan

 

U ovoj fazi nije preostalo puno drugih staza za Google. Ako pobijedi na Vrhovnom sudu, slučaj je gotov i povlači se bez kazne. Ako ipak izgubi, slučaj se vraća pred savezni sud u Kaliforniji da izračuna odštetu. Oracle vjeruje da joj duguje najmanje 8,8 milijardi dolara. Finansijska kazna nije glavna briga – to je mogućnost da bi to moglo postaviti presedan za autorska prava na kôd u SAD-u.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.