Kineski zvaničnici su nedavno dali instrukcije glavnim telekom operaterima u zemlji da postupno uklone strane mrežne čipove do 2027. godine

 

Uklanjanje stranih mrežnih čipova značajno može da ugrozi Intel i AMD jer oni obezbjeđuju „većinu“ procesora za napajanje mrežne opreme.

Kinesko Ministrastvo industrije i informacionih tehologija zahtjeva da provajderi provjere i kreiraju vremenski okvir za uklanjanje čipova proizvedenih u inostranstvu. Kineski telekom operateri planiraju da pređu na domaće opcije za čipove kako bi se poboljšao kvalitet i postigla stabilnost lokalno proizvedenih čipova.

Peking nastoji da ubrza napore u zamjeni zapadne tehnologije domaćim alternativama zbog sve većih tenzija sa SAD. Bajdenova administracija je pooštrila ograničenja na izvoz visoke tehnologije, poput čipova, u Kinu.

Američka vlada je već preduzela mjere da ukloni mobilnu opremu kineskih proizvođača telekomunikacija zbog bezbjednosnih zabrinutosti. Ujedno su blokirale proizvođače čipove poput Nvidia da izvoze svoje AI čipove u Kinu.

Nvidia je morala više puta da redizajnira čipove kako bi zadovoljila potražnju iz Kine i ujedno poštovala pravila Bajdenove administracije.

Prema informacijama prošlog mjeseca AMD nije uspio dobiti američko odobrenje za AI čip koji je dizajnirao za Kinu i da će morati podnijeti zahtjev za izvoznu dozvolu.

(The Times of India)