SoftBank grupa je prijavila kvartalni gubitak od 5,2 milijarde dolara, četvrti kvartal uzastopno u minusu, pošto je pretrpio udarac od bankrota WeWork-a

 

SoftBank, japanski konglomerat, na čelu sa osnivačem Masajošijem Sonom, bori se sa posljedicama tragedije WeWork-a, koja se nekada smatrala jednom od njenih najperspektivnijih investicija.

WeWork, startap za iznamljivanje poslovnih prostora, podnio je u ponedjeljak zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD, naglašavajući izazove svojstvene strategiji SoftBanka za stavljanje značajnih uloga u često nesigurna start-up preduzeća.

Podnošenje zahtjeva za bankrot kompanije WeWork završava se višegodišnja saga koja je otkrila zapanjujuće nedostatke u investicijskom stilu japanskog milijardera Masajoši Sona, nanijevši štetu njegovom profesionalnom ugledu daleko više od novca koji je izgubio.

Naknadno propadanje WeWorka koštalo je SoftBank više od procijenjenih 11,5 milijardi dolara gubitaka kapitala i još 2,2 milijarde dolara duga koji je još uvijek u pitanju. Pad WeWork-a u javnosti, zajedno s rekordnim gubitkom Vision Funda od 32 milijarde dolara prošle godine, uništio je Sonov ugled lukavog ulagača koji je postigao jednu od legendarnih pobjeda rizičnog kapitala kroz ranu okladu na kineskog lidera u e-trgovini Alibabu.

Son je nadjačao prigovore svojih saradnika i dao osnivaču WeWork-a Adamu Nojmanu milijarde dolara i od SoftBank grupe i od Vision Funda, podižući procjenu startapa za iznamljivanje poslovnih prostora na astronomskih 47 milijardi dolara početkom 2019. godine

Finansijski rezultati su otkrili oštar kontrast u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je SoftBank prijavila neto gubitak od 5,2 milijarde dolara za tri mjeseca do septembra. Pad je uslijedio nakon 3,0 biliona profita godinu dana ranije, kada je kompanija prodala značajan dio svog udjela u kineskom gigantu za e-trgovinu Alibaba.

SoftBank je u prvoj polovini godine zabilježila gubitke u iznosu od 234,4 milijarde jena, koji su direktno vezani za njenu izloženost finansijskim problemima WeWork-a.

 

Velika sramota za SoftBank

 

Rojters je citirao glavnog finansijskog direktora Jošimicua Gotoa koji je na brifingu izrazio žaljenje zbog bankrota WeWork-a, nazivajući to „velikom sramotom“. Goto je priznao potrebu da SoftBank analizira i uči iz WeWork situacije kako bi poboljšao svoje buduće investicione odluke.

Ipak, on je zadržao dozu optimizma, rekavši da vjeruje da je SoftBank došla do dna i da je na putu ka profitabilnosti. Goto je identifikovao dizajnera čipova Arm-a, koji je tokom kvartala izašao u javnost, kao potencijalnog katalizatora za oporavak SoftBank-a. Arm je objavio kapitalni višak od 4,65 milijardi dolara od prihoda od listinga.

SoftBank je putem WeWork-a pokušala da prekorene situaciju tokom trećeg kvartala. Ovaj bankrot je u velikoj mjeri udrzmao samu osnovu banke. Tokom ove nedjelje banka je isplatila obaveze koje je imala prema korisnicima međutim ostaje otvoreno pitanje kako će se nositi sa ovim udarcem. U velikoj mjeri je pitanje kako će ova banka opstati.

(IT mixer)