Take-Two Interactive pristala je da kupi Gearbox Entertainment od Embracer grupe za 460 miliona dolara

 

Take-Two Interactive Software, jedna od najvećih kompanija za interaktivnu zabavu na svijetu, objavila je da je sklopila definitivan ugovor s Embracer Group o kupovini kompanije Gearbox Entertainment, nagrađivanog kreatora zabavnih iskustava, za 460 miliona dolara.

Očekuje se da će se kupovina zatvoriti u prvom tromjesečju Take-Two-ove fiskalne 2025 godine.

Take-Two preuzima tri studija: Gearbox Software, Gearbox Montreal i Gearbox Studio Quebec. U potpunosti će posjedovati franšize Borderlands, Tini Tina’s Wonderlands, Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms i Duke Nukem. Gearbox će raditi pod okriljem 2K, koji već objavljuje igre Borderlands i Tini Tina. Osnivač i izvršni direktor Gearbox-a Rendi Pičford će ostati na čelu firme.

“Naša akvizicija Gearbox-a je uzbudljiv trenutak za Take-Two i ojačaće naš vodeći kreativni talenat u industriji i portfelj intelektualnog vlasništva, uključujući kultnu franšizu Borderlands”, rekli su Štraus Zelnik, predsjednik i izvršni direktor Take-Two. “Ova kombinacija poboljšava finansijski profil naših postojećih projekata s Gearbox-om i otvara nam priliku da pokrenemo povećani dugoročni rast koristeći pune resurse Take-Two u svim Gearbox-ovim uzbudljivim inicijativama.”

Embracer se vezuje za Gearbox Publishing San Francisco, koji će biti preimenovan. To drži izdavačka prava za seriju Remnant, Hyper Light Breaker i druge igre. Embracer će takođe zadržati Criptic Studios (Neverwinter Online i Star Trek Online), Lost Boys Interactive i Captured Dimensions.

Take-Two napominje da Gearbox ima „šest ključnih interaktivnih projekata zabave u različitim fazama razvoja“. To uključuje pet nastavaka, među kojima su Homeworld 3 i sljedeća Borderlands igra.

Embracer je kupio Gearbox 2021. za početnih 363 miliona dolara. Da je Gearbox ispunio određene ciljeve, posao bi vredio nešto više od dodatnih milijardu dolara tokom šest godina.

Otkako je kupio Gearbox, Embracer je prošao kroz teška vremena. Prošle godine su najavili veliko restrukturiranje nakon što se raspao investicioni ugovor od 2 milijarde dolara (za koji se navodi da je iz grupe koju podržava državni fond Saudijske Arabije). Od tada, Embracer je zatvorio nekoliko studija i rasprodao druge. Otpustio je 1 387 ljudi u drugoj polovini prošle godine i otkazao 29 nenajavljenih igara tokom šestomjesečnog perioda 2023.

 

Take-Two Interactive Software

 

Sa sjedištem u Njujorku, Take-Two Interactive Software je vodeći programer, izdavač i prodavač interaktivne zabave za potrošače širom svijeta. Razviju i objavljuju proizvode uglavnom kroz Rockstar igre, 2K, Private Division i Zynga.

Njihovi proizvodi su dizajnirani za sisteme za igranje na konzolama, PC i mobilnim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete. Proizvodi se isporučuju putem fizičke maloprodaje, digitalnog preuzimanja, onlajn platformi i servisa za striming u oblaku.

Obične dionice Kompanije se javno trguju na NASDAQ-u pod simbolom TTWO.

 

Gearbox Entertainment

 

Gearbox Entertainment je nagrađivani, kreator i distributer transmedijske zabave. Gearbox Entertainment je postao poznat po uspješnim franšizama igara, kao i po stečenim posjedima Duke Nukem i Homeworld, koje distribuira širom svijeta.

Gearbox Entertainment se sastoji od četiri podružnice:

  • Gearbox Software,
  • Gearbox Publishing,
  • Gearbox Studio i
  • Gearbox Properties.

Gearbox Software, osnovan 1999. godine od strane tima veterana industrije, sa sjedištem u Frisko, Teksas i poznat je širom svijeta po razvoju hit video igara i franšiza kao što su Tiny Tina’s Wonderlands, Brothers in Arms i Borderlands.

Gearbox Publishing je osnovan je 2016. godine sa ciljem da pomogne programerima širom svijeta da svoje proizvode plasiraju na tržište, a da pritom zadrže svoje jedinstvene kreativne vizije.

Gearbox Studios osnovan je 2022. godine i stvara vrhunske mogućnosti za transmediju, uključujući nadolazeće filmove bazirane na Borderlands i Duke Nukemu, te serije zasnovane na Brothers in Arms.

Gearbox Properties osnovan je 2022. kako bi upravljao širokim spektrom intelektualnog vlasništva Gearbox-a u svim kategorijama proizvoda, medija i robe.

(IT mixer)