Tajvanski proizvođač čipova TSMC odlučio je da prestane primati nove narudžbe od kopanije Huawei nakon novih mjera za kontrolu izvoza koje su uvele američke vlasti

 

Počinju se osjećati teške posljedice novih mjera za kontrolu izvoza koje su u petak uvele američke vlasti, pri čemu će kompanija Huawei teško nabavljati čipove bazirane na američkim tehnologijama, kao i opremu za njihovu proizvodnju.

Jedna od takvih posljedica je i vijest koju prenosi Nikkei Asian Review, a prema kojoj je tajvanska kompanija TSMC odlučila da stopira daljnje narudžbe čipova pristigle od kompanije Huawei.

Ova odluka neće vrijediti za čipove koji su već u proizvodnji, a mogu biti isporučeni prije 14. septembra ove godine.

Koliki će to biti udarac za Huawei svjedoči i podatak da je kineska kompanija drugi najveći TSMC-ov klijent nakon Apple-a.

U komentaru na ovu informaciju u TSMC-u ističu da nemaju običaj raspravljati o svom opskrbnom lancu i klijentima i poštuju važeće zakone i pravilnike. Huawei zasad nije dao nikakav komentar na ovu vijest.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.