U 2023. godini su se na tržištu pojavili neki modeli Wi-Fi 7 rutera, s očekivanjem da će novi stići tokom 2024. Međutim, Wi-Fi 7 standard tada još uvek nije bio zvanično usvojen, što je ograničavalo njegovu praktičnu primjenu. Taj početni period sada je završen, potvrđujući da je Wi-Fi 7 standard zvanično stigao i dostupan korisnicima.

Zvanično predstavljanje Wi-Fi 7 standarda najavila je Wi-Fi Alliance, tijelo koje reguliše Wi-Fi standarde, tokom događaja „CES 2024“. Na ovom događaju su takođe predstavljena dodatna poboljšanja bežičnih mreža i povezivanja.

Prema riječima Wi-Fi Alliance-a, razvoj Wi-Fi 7 standarda rezultat je dugoročne saradnje više kompanija unutar grupe i njihove posvećenosti inovacijama. Očekuje se da će preko 233 miliona uređaja usvojiti Wi-Fi 7 standard do 2024. godine, a dalji rast predviđa se do impresivnih dvije milijarde korisnika do 2028. godine. Ovo će obuhvatiti pametne telefone, računare, tablete, pristupne tačke, kao i AR/VR i drugu opremu.

 

Šta nam donosi Wi-Fi 7 standard?

 

Značajna poboljšanja u Wi-Fi 7 standardu uključuju kanale od 320 MHz, čime se duplira veličina najširih kanala u zemljama gde je prethodno bio dostupan Wi-Fi 6 standard. Funkcija nazvana „Multi-link operation“ (MLO) omogućava uređajima istovremeno slanje i primanje podataka putem više veza, što rezultira poboljšanom povezanošću, smanjenom latencijom i naprednijom pouzdanošću.

Druge karakteristike uključuju 4K QAM sa vrijednostima prenosa 20 odsto većim, 512 komprimiranih blok-akova za naprednu efikasnost, kao i unapređeni Multiple Resource Unit (MRU) koji smanjuje latenciju kod većeg broja korisnika na mreži.

Na tržištu već postoje određeni Wi-Fi 7 ruteri, a ističu se brendovi poput ASUS, TP-Link i Netgear.

Da biste iskoristili prednosti Wi-Fi 7 standarda, i ruter i uređaj koji ga koristi moraju ga podržavati. Međutim, šanse za to su trenutno male. Korisnici mogu iskoristiti prednosti novog standarda samo ako su kupili novi ruter u poslednjih godinu dana i ako podržava Wi-Fi 7.

U svim ostalim situacijama, korisnici će morati kupiti novi ruter koji podržava Wi-Fi 7. Važno je napomenuti da će proći neko vreme pre nego što se novi standard raširi na tržištu i pre nego što počne njegova implementacija kod svih novih uređaja. Čak ni Wi-Fi 6 standard nije potpuno zaživeo jer ga još uvek nemaju svi korisnici i na tržištu ima dosta uređaja koji rade na starijim standardima.

Za zvaničnu objavu gde je Wi-Fi Alliance predstavio novi Wi-Fi 7 standard, možete pratiti ovaj link.

(IT mixer / PC chip)