Ruski sud je kaznio Google zbog nečuvanja ličnih podataka svojih ruskih korisnika, što je poslednja u nizu kazni protiv Google-a usred tenzija između Kremlja i Zapada zbog sukoba u Ukrajini

 

Okružni sud u Moskvi kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (oko 169.000 dolara) nakon što je kompanija više puta odbijala da čuva podatke ruskih korisnika u Rusiji.

Ovo je posljednja u nizu novčanih kazni protiv kompanije zbog istih navoda u avgustu 2021. i junu 2022. godine. Google-u je takođe u avgustu naloženo da plati kaznu od 3 miliona rubalja (oko 32.800 dolara) jer nije izbrisao lažne informacije o sukobu u Ukrajini.

Ruske vlasti su zaplijenile bankovni račun Google-ove ruske podružnice 2022. godine, što je onemogućilo kompaniji da vrši plaćanja u zemlji. Međutim, Google i YouTube ostaju dostupni ruskim korisnicima, za razliku od X i Facebook-a koji su u zemlji zabranjeni.

Rusija je posljednjih godina bila u sukobu sa stranim tehnološkim kompanijama zbog prepirki oko lokalnog predstavljanja, cenzure, podataka i sadržaja.  Google-ova filijala u Rusiji je pod pritiskom jer nije izbrisala sadržaj koji Moskva smatra nezakonitim, ali i zbog toga što je ograničila pristup nekim ruskim medijima na YouTube-u. Ruski sudovi su takođe kaznili Apple i Wikimedia fondaciju, koja rukovodi sa Wikipedia-om.

Američka društvena mreža Linkedin usmjerena na zapošljavanje blokirana je u Rusiji u avgustu 2016. godine nakon što nije uspjela prenijeti ruske korisničke podatke na servere koji se nalaze u zemlji.

Trenutno Rusija ne može mnogo da uradi da bi naplatila kaznu, pošto je ruska podružnica Google-ovog poslovanja proglasila bankrot i zatvorila se nakon početka rata na Ukrajini.

(IT mixer)